Huskurer för att få bort svartmögel finns det gott om, men vilka är egentligen mest effektiva och vilka fungerar sämre? Vi tänkte gå igenom några vanliga knep och förhoppningsvis genom detta kunna hjälpa dig att komma till bukt med problemen som svartmögel för med sig.
Svartmögel trivs - precis som all annan typ av mögel - som allra bäst i fuktiga områden och det innebär att du kan hitta det på några speciella ytor i ditt hem. Vi kan här nämna tvättstugan, duschen, köket och källaren som exempel på sådana områden. Att svartmögel - som egentligen är en typ av svamp - uppkommer är i sak ingenting konstigt. Som sagt, svartmögel trivs i fuktiga områden och att ha ett hem helt fritt från fukt är nästintill omöjligt.
Det ska dock inte förväxlas med att man ska ignorera uppkomsten av svartmögel och rycka på axlarna om det börjar synas i exempelvis duschen. Tvärtom: svartmögel förstör ytan det sitter på, det missfärgar, det förfular och det kan - i synnerhet för allergiker - vara ytterst påfrestande. Dessutom finns en uppenbar risk att drabbas av exempelvis lunginflammation om man andas in svartmögel under för lång tid.
Således, ser du svartmögel så måste du agera och du bör göra det så fort som möjligt. Gärna då med någon av dessa huskurer.
Så här får du bort svartmögel i ditt hem
Nyckeln till att bli av med svartmögel är att skapa vantrivsel för organismen i fråga. Det innebär att du måste börja med att torka ut området där svartmöglet börjat synas. Det är steg ett: se till att torka av, se till att få absolut torrt och se till att fixa eventuella läckage - från exempelvis en kran - och du har skapat en mindre trivsam plats för denna irriterande svamp. Har du tillgång till en avfuktare så ställ in den i rummet och kör igång.
Steg nummer två? Här är några förslag.
- Vatten och tvål. Om angreppet är mindre till storleken så kan det räcka med vatten och tvål för att bli av med svartmögel. I synnerhet är denna metod gångbar om det handlar om textilier som exempelvis dynor och kuddar du använder på uteplatsen - och som i och med detta exponeras för mycket fukt. Blanda vatten, tvål och lite tvättmedel i en hink och använd en svamp för att skrubba rent ytan. Var beredd på att det tar lite tid. Om fläckarna skulle synas efteråt så kan du lägga lite citronsyra över dessa och låta dem torka i solen. Citronsyran ger dessutom en fräsch doft.
- Vinäger. Handlar det om svartmögel på kaklet eller mellan fogarna i köket så är vinäger en bra lösning. Blanda vinäger och vatten i en sprayflaska och spraya de ytor som drabbats. Skrubba med en hård borste efteråt och se till att torka rent. Det här kan du faktiskt göra i ett rent förebyggande syfte också. Ha en flaska med lösningen nära till hands och spraya exempelvis efter varje gång du duschat eller har lagat mat.
- Ättika. De riktigt tuffa angreppen kan tas bort med hjälp av ättika. Detta enligt samma upplägg som ovan, men där du byter ut vinäger mot ättika. Tänk på att ättika ger en ganska stark och stickande doft. Ett munskydd kan vara fördelaktigt att använda.
- Bikarbonat: Badrumsmattan är en logisk plats för svartmögel att synas på. Den är ofta fuktig, den ligger i rum med sämre ventilation och den glöms ofta bort. En, av svartmögel, angripen badrumsmatta ser vare sig fräsch ut eller doftar speciellt behagligt. Här kan bikarbonat hjälpa dig. Strössla över bikarbonat över mattan och låt detta ligga och dra över natten. Då morgonen gryr så skakar du av mattan och kör den i tvättmaskinen. Se till att den får torka ordentligt efteråt.
Andra inlägg
- Byggskyltar – från idé till verklighet
- En städmaskin förenklar rengöringen
- Tips för smidig flyttstädning i Karlstad
- Vikten av professionell städ vid en flytt
- Grön fönsterputs i Ängelholm
- Kontorsstädning Malmö - enorma fördelar
- Hemstädning för ett skinande hem i Sundbyberg
- Byggstädning Stockholm - frågor & svar
- Effektiv kontorsstädning i Solna för ett fläckfritt arbetsutrymme
- Professionell kontorsstädning i Helsingborg – Spara tid och energi